Prof. Dr. Kerem Canbora

Tenisçi Dirseği

Tenisçi Dirseği

Tenis başta olmak üzere sporcunun raket tutuşu ve el ile kavrayışı vuruş mekanizmalarını başlatan en önemli hareketlerdir. Spor sırasında dirsek eklemi birikici tekrarlayan-mikro travmalara maruz kalmaktadır. El bileğimizi yukarı (ekstansiyon adı verilir) kaldıran kas dokusunun yukarıda dirsek eklemimizin dış çıkıntısına yapışma yerindeki yerel iltihaplanma olarak tarif edilebilir.

Tenise yeni başlayanlarda ayn sorunun dirsek ekleminin iç tarafta oluşan sinonimi olan golfçü dirseğine göre 10 kat daha fazla görülmektedir. Yapılan çalışmalarda tenisçi dirseğinin daha çok eğlence amaçlı sporcularda geliştiği gösterilmiştir. Kanıt düzeyi yüksek olmasa da her-iki eli ile backhand kullananlarda baskın olmayan tarafın zorlayıcı kuvvetleri absorbe (emerek) ederek tenisçi dirseğinin oluşma riskini düşürdüğünü bildiren çalışmalar mevcuttur.

Bu sorunu hazırlayan faktörler arasında yapışma yerinde (ekstansör orjin) strese yol açan ağır raket seçimi, standart olmayan ağır toplar, raket filesinin (kordaj) gereğinden gergin yada gevşek ayarlanması sayılabilir. Başlıca şikayetler raketi kavrama, yumruk sıkma ve el bileği yukarı kaldırma hareketlerinde dirsek lateralinde yerleşimli önkola yayılabilen karakterde ağrıdır. Çoğu sporcunu doktora başvurma sebebi el bileği yukarı kaldırma (ekstansiyon) hareketi sırasında yada el sıkışma hareketlerinde tipik ağrıdır.

Tedavi el bileği ekstansör yani yukarı kaldırıcı yapıların gerilmesi, izometrik eksersizler ve hafif ağıırlık eksersizleri ile güçlendirmeyi içerir. Sadece buz uygulaması bahsedilen izometrik ve dirence karşı eksersizler olmadıkça faydalı değildir. Önkol tensiçi dirseği bandı (kas yapışma yerindeki tansiyonu azaltarak etkili olabilmektedir) steroid enjeksiyonları,  (sınır değerlerinden yüksek trombosit içeren plazma) uygulamaları, dışarıdan şok dalgası uygulamaları ve cerrahi tedavi diğer uygulamalarıdır.