Prof. Dr. Kerem Canbora

Tenis Yaralanmaları ve Önleyici Tedbirler

TENİS YARALANMALARI VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Global bir spor dalı olan tenisin popülaritesi artmaktadır. Özelikle Avrupa ülkelerinde son derece yüksek popülariteye sahip olduğu bilinen tenis ülkemizde de hem amatör hemde profesyonel düzeyde oldukça ilerleme kaydedilmiştir. Diğer sporlar (bisiklet, kayak gibi) ile karşılaştırıldığında daha fazla kalori harcanan tenisle ilgilenenlerin vücut-beyin koordinasyonları zamanla daha süratli hale gelmektedir. Bununla birlikte bacak adaleleri gelişmekte, dinamiklik, esneklik ve dayanıklılık kazanılmaktadır.

Diğer rekabet sporlarında olduğu gibi ortopedik yaralanmalar bakımından risk altında olan teniste yaralanmalarının yaklaşık 2/3’ünde neden aşırı kullanım yaralanmalarıdır. Yaralanmaların 1/3’ü ise travmatik yaralanmalar olup aniden gelişirler. Bölgesel olarak bakıldığında dirsek sorunları (tenis dirseği), omuz yaralanmaları, stres kırıkları (aşırı tekrarlayan zorlayıcı birikici hareketlerde özel bölgelerde oluşan küçük kırıklar), ayak bileği burkulmaları ve bağ yaralanmaları, kas zorlanma ve yaralanmaları en sık görülen yaralanmalardır. Yapılan çalışmalarda yaralanmaların önemli bir kısmının alt ekstremitelerde (uyluk, bacak, ayak ve ayak bileği) olduğu ve bunu sırasıyla üst ekstremiteler (omuz, kol, dirsek, el bileği gibi) ve göğüs bölgesinin izlediği bildirilmiştir. Akut yani ani yaralanmalar alt ekstemitelerde meydana gelirken kronik yaralanmaların üst ekstemitelerde meydana geldiği vurgulanmaktadır. 

Çoğu tenis sporuna özgü olan yaralanmalar  iş kaybı ve sakatlıkla sonuçlanabilmektedir.  Bu nedenle risk faktörlerinin belirlenerek tenise bağlı yaralanmaların önlenmesi önemlidir. 

Tenis Yaralanmaları ve Yaş İlişkisi

Yapılan çalışmalarda tenis yaralanmaları ile yaş ilişkisinin belirgin olmadığı bildirilmiştir. Aynı zamanda kadın erkek cinsiyet açısından da bir fark olmadığı bildirilmiştir. Buna karşın yaralanma tipleri ile yaş arasında ilişki sıklıkla vurgulanmıştır. Buna göre örneğin omuz yaralanmaları orta yaş grubunda daha sık iken tenis kaynaklı sırt ve bel ağrıları ve stres  kırıkları adolesan popülasyonda daha sık bulunmuştur. Tenis ile ilişkili yaralanmaların artan yaş ile birlikte artış eğilimine girdiği akılda tutulmalıdır.