Tenisci dirseği (tıp dilinde lateral epikondilit)
Tensiçi dirseği hastalığı genelde orta yaşlarda görülen, dirseğin dış tarafındaki elimize gelen kemik çıkıntıya yapışan ortak adale grubunun tahrişi (inflamasyonu) yani bir anlamda iltihabıdır.
Sebebi hala net olmamakla beraber müzik enstrümanı kullanmak, ağrı ev işleri yapmak ya da iş gereği tekrarlayan ve zorlayıcı el- el bileği ve dirsek hareketleri suçlanmaktadır. Bir başka deyişle sorun temel anlamda el ve el bileğindedir ve dirsekte kendini gösterir.
Başlıca şikayetler dirsek dış tarafında hassasiyet ve ağrının el bileği hareketleri ile artışıdır. Zamanla tedavi edilmediği takdirde sorun kronikleşir.
Tenisçi dirseği ortalama 12 – 18 içerisinde kendini sınırlayan ve basit tedaviler ile iyileşen bir hastalıktır. Ancak bazı vakalar dirençli olabilir.
Boyun problemleri – omuzun donukluğu gibi komşu eklemdeki kısıtlılıklar ve bir takım dirsek çevresi sinir sıkışmaları ile mutlaka ayırımı yapılmalıdır.
Teavi yaklaşımı öncelikle ve ısrarla ameliyatsız yani konservatif tedavi olmalıdır.
Ameliyatsız tedavi:
- İstirahat
- Fizyoterapi ve egsersiz :
- Soğuk ve sıcak uygulamalar
- Dirseklikler
- İiltihap giderici (NSAID) ilaçlar
- Aralıklı kortizon (steroid) enjeksiyonu uygulamaları
- Aralıklı PRP (trombositten zengin plazma) enjeksiyonu uygulamaları
- PRP tedavisi, hastanın kendi kanından alınan bir örnekten zenginleştirilmiş trombositlerin (kan pulcukları) kullanılmasını içerir. Bu trombositler, iyileşmeyi teşvik eden büyüme faktörleri ve diğer biyokimyasal maddeler içerir. PRP tedavisi, tenisçi dirseği gibi tendon yaralanmalarını iyileştirmeye yardımcı olabilir çünkü bu tür yaralanmalar genellikle yetersiz kan akışı nedeniyle iyileşme sürecini geciktirebilir, ve PRP bu süreci hızlandırmaya yardımcı olabilir.
- Taş kırma cihazlarında olduğu gibi şok dalgaları ile tedavi
- Akapunktur
- Eğitim ile günlük rutin aktivitelerin sınırlandırılması, tekrarlanan hareketlerle ilgili yanlış tekniklerin düzeltmesi ve egzersizlerin doğru bir şekilde yapılmasının sağlanır
Ameliyatsız tedavi seçeneklerinin etkisiz kaldığı vakalarda cerrahi tedaviye başvurulur.
Cerrahi tedavi
Amaç tahriş olmuş ve iltihaplanmış tendonların kemiğe yapışma yerlerinden temizliği yani ve uzaklaştırılması ve de o bölgenin yeniden sağlıklı olarak kanlanmasının sağlanmasıdır.